Jaarboek Heemkundekring de Steenen Kamer 2020

Willem van Ham 1937-2020  ”Een leven lang Geschiedenis”

In de meeste gevallen moeten gebeurtenissen die in het heden plaatsvinden in de geest van de mensen rijpen om tot onderwerp van geschiedkundige studie te worden. Het jaar waarin dit jaarboek uitkomt is zonder twijfel daarop echter een uitzondering. Het jaar is op het moment van schrijven nog niet voorbij, maar van enige behoefte tot rijping is nu al geen sprake. Het jaar 2020 zal vanwege de pandemie en geopolitieke ontwikkelingen voor huidige en toekomstige historici een jaar zijn dat aan zeer gedetailleerde studies en debat onderhevig zal zijn.

De gebeurtenissen van 2020 zijn ook aan Steenbergen niet zonder invloed voorbij gegaan. Het jaarboek van De Steenen Kamer van 2020 is dan ook anders dan anders. Het is gebruikelijk dat meerdere auteurs een bijdrage leveren om een zo een gevarieerd boekwerk samen te stellen. Door de pandemie kon dit concept dit jaar echter geen doorgang vinden.

Als passend alternatief konden we putten uit het werk van een belangrijke Steenbergse historicus. Zonder enige relatie met de grote zaken van 2020, ontviel Steenbergen in 2020 de archivaris en historicus Willem van Ham. Het jaarboek is daarom toepasselijk gewijd aan deze zeer productieve archivaris, die met name over de oude periode van Steenbergen erg veel heeft gepubliceerd. Zijn complete werk is in een imposante lijst opgenomen in deze publicatie.

Wat het zelfde is gebleven in dit jaarboek is de veelvoud aan onderwerpen en thema’s die in de artikelen zijn terug te vinden. Naast enkele ‘in memoriam’ zijn de artikelen allemaal van de hand van Willem van Ham. Gezien zijn enorme portfolio was het niet moeilijk om een grote diversiteit aan interessante artikelen te bundelen. Er zijn artikelen die al vele jaren geleden geschreven zijn, maar inhoudelijk erg waardevol zijn voor de moderne historicus en heemkundige. Het oude werk was door de zeldzaamheid slechts voor een enkeling te raadplegen. Deze informatie is met dit jaarboek door de digitalisering weer voor iedereen beschikbaar zowel voor nu als voor de toekomst. We verwachten dat de artikelen de huidige historici zullen prikkelen om als beginpunt te fungeren voor nader en meer temporair onderzoek.

De redactie van het jaarboek wenst u een veel leesplezier. Het is onze wens dat Willem van Ham, ondanks zijn fysieke afwezigheid, toch bij ons blijft en u mag inspireren tot nieuwe inzichten in de historie van onze mooie stad.

Aankoop

Het jaarboek 2020  Willem van Ham 1937-2020  ”Een leven lang Geschiedenis” Van Heemkundekring De Steenen Kamer is voor 17,50 euro verkrijgbaar bij boekhandel Vermeulen en het VVV kantoor in de Gummaruskerk of via www.boekenbestellen.nl.

Leden van Heemkundekring De Steenen Kamer krijgen het jaarboek tegen een sterk gereduceerde prijs van 10,- euro. Iedereen kan lid worden. Het lidmaatschap bedraagt 17,50 euro per jaar. Aanmelden kan via: info@heemkundekringdesteenenkamer.nl